Cikkek

NAV: Elindult az elektronikus áfarendszer, az eÁFA

2024-01-02 10:14:00

Kategória: Adózás
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év első napján élesítette az elektronikus áfarendszert (eÁFA) – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

Változások a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó kedvezmények szabályozásában

2023-08-17 08:00:00

Kategória: Bér, tb, járulék
2023. augusztus 14-én lépett hatályba a szociális hozzájárulásról szóló 2018. évi LII. törvény munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezményre vonatkozó szabályainak kiegészítése, mely alapján nem tekinthető munkaerőpiacra lépőnek a harmadik ország állampolgárának minősülő munkavállaló.

Változások a minimálbérben és a garantált bérminimumban

2023-03-10 12:36:00

Kategória: Bér, tb, járulék
Az év eleji jogszabályváltozások dömpingjében évek óta az egyik legstabilabb pont, hogy a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege is megváltozik. Ez idén sem történt ez másképp. Habár az ezzel kapcsolatos teendőket a munkáltatók már rutinszerűen végezhetik, érdemes szem előtt tartani, hogy nem elég csupán a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók munkaszerződését módosítani, a foglalkoztatókra egyéb teendők is várnak.

Új fogalom: a szociális vetítési alap

2023-03-10 12:34:00

Kategória: Bér, tb, járulék
Az Országgyűlés 2022. november 22. napján fogadta el a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, így módosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) is. A Szoctv. az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett bevezette az ún. szociális vetítési alap fogalmát. A jelen cikkünkben ennek gyakorlati hatásait tekintjük át.

Változtak a munkavállaló kérelmére történő munkaszerződés-módosítás szabályai

2023-01-22 16:19:00

Kategória: Munkajog, HR
A Munka Törvénykönyvének 2023. január 1-jei módosításával változtak a munkavállaló kérelmére történő munkaszerződés-módosításra vonatkozó szabályok is. Alábbi cikkünkben áttekintjük, hogy mire érdemes a munkáltatóknak figyelniük az új rendelkezések kapcsán.

Változások a minimálbérben és a garantált bérminimumban

2023-01-22 16:17:00

Kategória: Munkajog, HR
Az év eleji jogszabályváltozások dömpingjében évek óta az egyik legstabilabb pont, hogy a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege is megváltozik. Ez idén sem történt ez másképp. Habár az ezzel kapcsolatos teendőket a munkáltatók már rutinszerűen végezhetik, érdemes szem előtt tartani, hogy nem elég csupán a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók munkaszerződését módosítani, a foglalkoztatókra egyéb teendők is várnak.

A munkáltató tájékoztatási kötelezettségének kiszélesedése

2023-01-22 16:12:00

Kategória: Munkajog, HR
Ezúttal a munkáltató tájékoztatási kötelezettségének kiszélesedésével foglalkozunk.

Apasági és szülői szabadság – Változnak az Mt. szabályai

2023-01-22 16:07:00

Kategória: Munkajog, HR
Az Országgyűlés december 7-én elfogadta az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, így változik a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény is. Cikksorozatunk második részében az apáknak járó szabadság és az új jogintézményként bevezetett szülői szabadság részletszabályaival foglalkozunk.

Módosulhatnak 2023. január 1-től a munka törvénykönyvének szabályai

2022-11-22 20:08:00

Kategória: Munkajog, HR
Az Országgyűlés elé 2022. november 2. napján az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításával kapcsolatban törvényjavaslatot nyújtottak be, amely a hatályos munkajogi szabályokat, így a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (a továbbiakban: Mt.) is érinti. Amennyiben a javaslatot elfogadják, úgy 2023. január 1. napjától az új szabályok szerint kell eljárni a foglalkoztatás során.

Munkáltatói kárfelelősség az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló Korm. rendelet tükrében

2022-11-22 15:40:00

Kategória: Munkajog, HR
Az október 1-jén hatályba lépett, az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló 353/2022. (IX.19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a fűtés útján biztosított léghőmérséklet minimális és maximális értékére vonatkozóan új szabályokat vezetett be. A Rendelet hatálya első ránézésre csak az állami intézményekre terjed ki, azonban, ha tüzetesen megvizsgáljuk a jogszabályt láthatjuk, hogy bizonyos munkavédelmi szabályok alkalmazhatóságát is érinti, ahol csupán „negatívan” kerül sor a hatály meghatározására. Cikkükben áttekintjük, hogy a Rendelet mennyiben érinti és befolyásolja a munkáltatók kártérítési felelősségét.

Az idő pénz, huszonöt felett adó, a munkáltatónak meg fejfájás

2022-10-17 18:00:00

Kategória: Bér, tb, járulék
Az év eleje óta minden 25. életévét be nem töltött magánszemélyt adókedvezmény illet meg, melynek köszönhetően sok keresőtevékenységet folytató fiatal egyáltalán nem köteles személyi jövedelemadó megfizetésére 25 éves kora előtt. A munkavállalót ugyanakkor a 25 gyertya ellobbanását követően hidegzuhanyként érheti az első bérlap, hiszen nettó munkabére mértéke egyik hónapról a másikra jelentősen lecsökken.

Ha szombaton is becsengetnek

2022-09-22 12:59:00

Kategória: Munkajog, HR
Míg a mára már távoli múltban általánosnak számítottak a szombati tanítási napok, a XXI. század gyermeke számára a rendszeres heti hatnapos iskolalátogatás már jószerivel elképzelhetetlen. 2022-ben azonban sok más mellett ez is megváltozhat, a híradások szerint ugyanis több iskola is a téli szünet meghosszabbításával, illetve az így kieső tanítási napok őszi szombatokra történő áthelyezésével kísérli meg az energiaválság miatt ugrásszerűen megnövekedett fűtési költségeinek mérséklését. A jogász számára ugyanakkor a szombati tanítás nem a tanulók megpróbáltatásai miatt érdekes, sokkal inkább a tanárok szombati munkavégzési kötelezettsége, illetve a szülők járulékos téli távolléte vizsgálandó munkajogi szempontból.

Munkaerő külföldről – mire figyeljen a belföldi foglalkoztató?

2022-04-01 06:20:00

Kategória: Munkajog, HR
A hazai beruházásokkal összefüggésben egyre gyakoribb, hogy külföldről érkeznek munkavállalók Magyarországra. Ezeknek a munkavállalóknak a jogállása sokféle lehet, és azoktól függően eltérő adózási, társadalombiztosítási és munkajogi szabályokat kell alkalmazni, amelyek adott esetben nem csak a munkavállalókat küldő munkáltatóra, hanem az őket belföldön foglalkoztatóra is telepítenek kötelezettségeket. Ezek közül most azokat tekintjük át, amelyekben a munkavállaló az EU (EGT) valamely tagállamából érkezik, azaz, amikor a munkáltatója ott letelepedett.

Változások a háború elől menekülő ukrán állampolgárok foglalkoztatásának szabályaiban

2022-03-28 05:15:00

Kategória: Munkajog, HR
Az orosz-ukrán háború kezdete óta széles körű érdeklődésre tartanak számot az Ukrajnából menekülők magyaroroszági foglalkoztatásának szabályai. Az elmúlt közel egy hónapban az érkezők foglalkoztatásának alkalmazandó szabályai sokat és gyakran változtak, az általános szabályokat veszélyhelyzeti szabályozás írta felül, míg korábban a foglalkoztathatóság feltételei alapján több személyi kört különböztethettünk meg, mostanra alapvetően két szabályrendszerről beszélhetünk.

Tényleg emelni kell Magyarországon a nyugdíjkorhatárt? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2022-03-20 04:48:00

Kategória: Bér, tb, járulék
A mindent uraló háborús hírek ellenére az utóbbi napokban végignyargalt a sajtón és a közösségi médián egy teljesen más típusú hír is, amely szerint tovább kell emelni az éppen idén 65 évre nőtt nyugdíjkorhatárt...

ITM: május végétől büntethető a kettős minőség, akár félmilliárdos bírság is lehet a vége

2022-03-16 04:38:00

Kategória: Vállalkozás
Tavasz végétől bírságolható a kettős minőség - közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Menedékesek foglalkoztatása

2022-03-12 08:46:00

Kategória: Munkajog, HR
A 2022. március 7-én kihirdetett, majd 2022. március 8-án hatályba lépett veszélyhelyzeti szabályozás a menedékeskénti elismerés szabályait, illetve a menedékesek munkavállalásának jogi feltételeit illetően jelentős változásokat hozott. A menedékesekre a továbbiakban irányadó rendelkezéseket, illetve az idegenforgalmi adó megfizetése alóli mentességre vonatkozó új szabályozást az alábbiakban ismertetjük.

Hogyan változik a Cafeteria 2022. adóévre?

2022-01-08 12:04:00

Kategória: Bér, tb, járulék
A 2022-es adóévre elfogadott minimálbérmegállapodással egy időben bejelentette a kormány, hogy a szociális hozzájárulási adó 13 %-ra csökken. Ha a jogszabályok ezt megerősítik, akkor jelentősen mérséklődik az adóterhe a cafeteria elemeknek is.

Milyen jogok illetik meg a szakszervezetet?

2021-12-26 10:59:00

Kategória: Munkajog, HR
Amennyiben a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet működik, azt jogszabályban meghatározott jogok illetik meg. A munkáltató köteles ezeknek a jogoknak a gyakorlását biztosítani a szakszervezet, illetve tagjai részére.

Az oltás munkáltatói kötelezővé tételének velejárói

2021-12-14 12:00:00

Kategória: Munkajog, HR
Mostanra már széles körben ismert, hogy a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet által a Kormány lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy munkavállalóik vonatkozásában a munkavégzés feltételeként előírják az SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét.

Egyenlő bánásmód és a pénzjutalom – Mennyi jár a kölcsönzött munkavállalónak?

2021-12-14 12:00:00

Kategória: Munkajog, HR
Az év végéhez közeledve a karácsonyi pénzjutalom kérdése is egyre aktuálisabbá válik. Bár nem kötelező, a munkáltatók mégis gyakran döntenek amellett, hogy a kollégák egész éves munkáját anyagilag is meghálálják. Ahol a saját állomány mellett kölcsönzött munkavállalók is dolgoznak felmerülhet a kérdés, hogy őket is részesíteni kell-e a jutalmakban. A válasz egyértelműen igen, az alábbiakban pedig azt is bemutatjuk, hogy miért.