Cikkek

Munkaerő külföldről – mire figyeljen a belföldi foglalkoztató?

2022-04-01 06:20:00

Kategória: Munkajog, HR
A hazai beruházásokkal összefüggésben egyre gyakoribb, hogy külföldről érkeznek munkavállalók Magyarországra. Ezeknek a munkavállalóknak a jogállása sokféle lehet, és azoktól függően eltérő adózási, társadalombiztosítási és munkajogi szabályokat kell alkalmazni, amelyek adott esetben nem csak a munkavállalókat küldő munkáltatóra, hanem az őket belföldön foglalkoztatóra is telepítenek kötelezettségeket. Ezek közül most azokat tekintjük át, amelyekben a munkavállaló az EU (EGT) valamely tagállamából érkezik, azaz, amikor a munkáltatója ott letelepedett.

Változások a háború elől menekülő ukrán állampolgárok foglalkoztatásának szabályaiban

2022-03-28 05:15:00

Kategória: Munkajog, HR
Az orosz-ukrán háború kezdete óta széles körű érdeklődésre tartanak számot az Ukrajnából menekülők magyaroroszági foglalkoztatásának szabályai. Az elmúlt közel egy hónapban az érkezők foglalkoztatásának alkalmazandó szabályai sokat és gyakran változtak, az általános szabályokat veszélyhelyzeti szabályozás írta felül, míg korábban a foglalkoztathatóság feltételei alapján több személyi kört különböztethettünk meg, mostanra alapvetően két szabályrendszerről beszélhetünk.

Tényleg emelni kell Magyarországon a nyugdíjkorhatárt? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2022-03-20 04:48:00

Kategória: Bér, tb, járulék
A mindent uraló háborús hírek ellenére az utóbbi napokban végignyargalt a sajtón és a közösségi médián egy teljesen más típusú hír is, amely szerint tovább kell emelni az éppen idén 65 évre nőtt nyugdíjkorhatárt...

ITM: május végétől büntethető a kettős minőség, akár félmilliárdos bírság is lehet a vége

2022-03-16 04:38:00

Kategória: Vállalkozás
Tavasz végétől bírságolható a kettős minőség - közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Menedékesek foglalkoztatása

2022-03-12 08:46:00

Kategória: Munkajog, HR
A 2022. március 7-én kihirdetett, majd 2022. március 8-án hatályba lépett veszélyhelyzeti szabályozás a menedékeskénti elismerés szabályait, illetve a menedékesek munkavállalásának jogi feltételeit illetően jelentős változásokat hozott. A menedékesekre a továbbiakban irányadó rendelkezéseket, illetve az idegenforgalmi adó megfizetése alóli mentességre vonatkozó új szabályozást az alábbiakban ismertetjük.

Hogyan változik a Cafeteria 2022. adóévre?

2022-01-08 12:04:00

Kategória: Bér, tb, járulék
A 2022-es adóévre elfogadott minimálbérmegállapodással egy időben bejelentette a kormány, hogy a szociális hozzájárulási adó 13 %-ra csökken. Ha a jogszabályok ezt megerősítik, akkor jelentősen mérséklődik az adóterhe a cafeteria elemeknek is.

Milyen jogok illetik meg a szakszervezetet?

2021-12-26 10:59:00

Kategória: Munkajog, HR
Amennyiben a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet működik, azt jogszabályban meghatározott jogok illetik meg. A munkáltató köteles ezeknek a jogoknak a gyakorlását biztosítani a szakszervezet, illetve tagjai részére.

Az oltás munkáltatói kötelezővé tételének velejárói

2021-12-14 12:00:00

Kategória: Munkajog, HR
Mostanra már széles körben ismert, hogy a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet által a Kormány lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy munkavállalóik vonatkozásában a munkavégzés feltételeként előírják az SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét.

Egyenlő bánásmód és a pénzjutalom – Mennyi jár a kölcsönzött munkavállalónak?

2021-12-14 12:00:00

Kategória: Munkajog, HR
Az év végéhez közeledve a karácsonyi pénzjutalom kérdése is egyre aktuálisabbá válik. Bár nem kötelező, a munkáltatók mégis gyakran döntenek amellett, hogy a kollégák egész éves munkáját anyagilag is meghálálják. Ahol a saját állomány mellett kölcsönzött munkavállalók is dolgoznak felmerülhet a kérdés, hogy őket is részesíteni kell-e a jutalmakban. A válasz egyértelműen igen, az alábbiakban pedig azt is bemutatjuk, hogy miért.