ITM: május végétől büntethető a kettős minőség, akár félmilliárdos bírság is lehet a vége Vissza

2022-03-16 04:38:00

Tavasz végétől bírságolható a kettős minőség - közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Az államtitkár jelezte: a jótállás-szavatosság szabályozásának tavaly januári teljes megújítása óta a legjelentősebb előrelépés a magyar fogyasztók jogainak erősítésében, hogy hátrányos megkülönböztetésüket hamarosan akár félmilliárdos bírsággal szankcionálhatja majd a hatóság.

"A május utolsó napjaiban élesedő törvényi előírás a visegrádi országok közös kezdeményezésére megalkotott uniós irányelven alapul. A hazai vásárlóknak nyártól senki nem kínálhat büntetlenül a másutt azonos néven forgalmazottnál gyatrább árucikkeket" - hívta fel a figyelmet Cseresnyés Péter.
Mint rögzítették, a kettős minőség 2022. május 28-ától tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható.

A KIFEJEZÉS AZT A KÁROS JELENSÉGET TAKARJA, AMIKOR KÉT UNIÓS TAGÁLLAMBAN MEGEGYEZŐ MÁRKANÉVVEL, CSOMAGOLÁSBAN, ÁM JELENTŐSEN ELTÉRŐ ÖSSZETÉTELLEL VAGY EGYÉB JELLEMZŐKKEL ÁRUSÍTANAK EGY TERMÉKET.

Hozzátették: a május végétől kiszabható bírság a gyártó árbevételének öt százalékát is elérheti, multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet.

Beszámoltak arról is, hogy a fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében május végétől, szintén uniós előírás alapján, módosulnak az árfeltüntetés szabályai. A kereskedelmi engedmények bejelentésekor minden esetben jelezni kell a korábbi árat, amely kizárólag a megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet.

Az ITM közölte azt is, hogy a szakminisztérium a hatósági eszköztár bővítése mellett állandó jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel védi a vásárlókat. A fogyasztóvédelem  - folytatták - 2022-ben új területekre terjeszti ki vizsgálati programját, egyebek mellett a gyorséttermekre, az esküvői ruhaszalonokra és a használtautó-kereskedésekre.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20220315/itm-majus-vegetol-buntetheto-a-kettos-minoseg-akar-felmilliardos-birsag-is-lehet-a-vege-533345