Változások a háború elől menekülő ukrán állampolgárok foglalkoztatásának szabályaiban Vissza

2022-03-28 05:15:00

Az orosz-ukrán háború kezdete óta széles körű érdeklődésre tartanak számot az Ukrajnából menekülők magyaroroszági foglalkoztatásának szabályai. Az elmúlt közel egy hónapban az érkezők foglalkoztatásának alkalmazandó szabályai sokat és gyakran változtak, az általános szabályokat veszélyhelyzeti szabályozás írta felül, míg korábban a foglalkoztathatóság feltételei alapján több személyi kört különböztethettünk meg, mostanra alapvetően két szabályrendszerről beszélhetünk.

A ma hatályba lépett változások alapján a mai naptól a menedékeskénti elismerésüket kérők, de ekként még nem elismertek foglalkoztatásának vonatkozásában is a menedékesként már elismertek esetében 2022. március 8. óta irányadó szabályokat kell alkalmazni. A mai naptól tehát a menedékeskénti elismerést kérelmezők foglalkoztatására már nem csupán a befogadó pontokon, illetve nem csupán közfoglalkoztatás keretében kerülhet sor.

A módosított szabályozás értelmében a menedékeskénti elismerésüket kérelmezők, illetve a menedékesek a KKM vonatkozó közleményében meghatározott hiányszakmákban egyaránt munkavállalási engedély beszerzése nélkül foglalkoztathatók. Az engedélymentes foglalkoztatás lehetősége a munkaerő-kölcsönzés céljából létrejött munkaviszony esetében is adott.

Amennyiben akár a menedékeskénti elismerést kérő, akár a már elismert menedékes nem hiányszakmában kerülne foglalkoztatásra, a foglalkoztatás megkezdése előtt a foglalkoztatónak munkavállalási engedély beszerzése iránt kell intézkednie. A munkavállalás engedélyezéséért felelős kormányhivatal a munkavállalási engedély kiadása kapcsán a munkaerő-piaci körülményeket nem vizsgálja, így előzetes munkaerőigény bejelentésére sincs szükség a munkáltató részéről. Érdemes azonban megjegyezni, hogy mivel a foglalkoztatás munkaerő-kölcsönzés esetén nem a munkavállalási engedély iránti kérelmet előterjesztő kölcsönbeadónál történik, munkaerő-kölcsönzés céljából a kormányhivatal nem adhat ki munkavállalási engedélyt. Következésképpen a menedékesek, illetve menedékeskénti elismerésüket kérők foglalkoztatása nem hiányszakmában, munkaerő-kölcsönzés keretében jogszerűen továbbra sem kerülhet sor.

forrás:  Opus Simplex Kft.