Megosztás Facebook LinkedIn

APEH számlaszámok és adónemek

Ismét változtak az APEH számlaszámai és az adónemek. Az aktuális és érvényes adatok elérhetőek az APEH honlapján.


Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására szolgáló számlaszámok és adónemeik 2010. szeptember15-étől érvényes jegyzéke az alábbi linken is elérhető: KATTINTSON IDE!

Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására, a nemzetközi pénzforgalomban 2010. szeptember 15-étől a Magyar Államkincstárnál megnyitott forint számlákhoz rendelt, nemzetközi bankszámlaszámok (IBAN számlaszámok) szolgálnak. Ezeket ITT TALÁLJA!

Az IBAN számlaszámot kizárólag a nemzetközi pénzforgalomban, deviza-átutalási megbízásokon kell alkalmazni (pl.: külföldről teljesített átutalások esetén). A devizaátutalási megbízáson a megfelelő költségvetési számlához (adónemhez) tartozó IBAN szám mellett az alábbi adatokat kell megadni:
- kedvezményezett neve: APEH,
- kedvezményezett címe: 1373 Budapest, Széchenyi u. 2.,
- kedvezményezett bankja: Magyar Államkincstár,
- SWIFT kód: MANEHUHB

A deviza-átutalási megbízás „Kedvezményezettel közlendő" rovatában továbbá meg kell) annak érdekében, hogy a befizetést az adózó adófolyószámláján adni az átutalást teljesítő adózó belföldi adóazonosító számát (adószámát, vagy adóazonosító jelét megfelelően jóvá lehessen írni.

Az APEH felhívja a figyelmünket arra, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 38. § (1) bekezdése szerint a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi számlával rendelkező adózónak belföldi pénzforgalmi számlájáról átutalással, pénzforgalmi számlával nem rendelkező adózónak belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénzátutalási megbízással kell teljesítenie. Az Art. 39. §-a továbbá arról is rendelkezik, hogy a törvény hatálya alá tartozó fizetési kötelezettség kizárólag forintban teljesíthető. A fizetési kötelezettségnek a külföldi fizetési számláról és/vagy a forinttól eltérő devizanemben történő teljesítése tehát nem jogszerű, azonban az adóhatóság az ilyen módon teljesített befizetéseket is köteles befogadni.

A belföldi pénzforgalom lebonyolítására változatlanul a honlapon „Számlaszámok" menüpont alatt megjelenített költségvetési számlaszámok szolgálnak.

Forrás: APEH
 

© 2010 Hunder - All rights reserved