Megosztás Facebook LinkedIn
 • EKAER helyett itt a BIREG a fuvaroknál 2021.01.20.

  2021. január 1-től nagymértékben átalakultak az EKAER szabályok, sokak számára kedvező módon. A nemzetközi közúti fuvarozásban érintett szállítmányozók, feladók, címzettek azonban mégsem dőlhetnek hátra, a januártól újonnan belépő engedélyregisztrációs kötelezettség, a BIREG miatt – írja az RSM blogja.

 • NAV Online Számla - nincs csúszás, van 3 hónap szankciómentes időszak 2020.06.03.

  Az adóhivatal a koronavírus miatti nehézségekre tekintettel, 2020. szeptember 30-ig nem szankcionálja az új online számla adatszolgáltatási kötelezettséget betartani nem képes vállalkozásokat. Az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésének határideje tehát nem csúszik, de a NAV az első 3 hónapban nem bírságolja a mulasztást, ha az adózók az Online Számla rendszerben regisztrálnak.

 • Tájékozódás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott adószámláról 2019.10.08.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott adószámlájáról többféleképpen tájékozódhat, az elektronikus ügyintézési lehetőségek mindenki életét megkönnyítik.

 • Változások a valós idejű számla-adatszolgáltatásban 2019.10.08.

  „A 2018. július 1-jétől kötelező, valós idejű adatszolgáltatás kereteit adó NAV online számla jelenleg támogatott, v1.1-es verziójával már csak 2020. március 31-ig lehet adatot szolgáltatni az adóhatóság felé, 2020. április 1-jével kötelezően át kell állni a 2.0-ás verzióra – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS.

 • Valós idejű számlaadat-szolgáltatás 2018.01.29.

  „Az NGM napokban megjelent rendelettervezete megerősíti, hogy 2018. július 1-től indul a számlák valós idejű bejelentése a NAV felé. Minden olyan belföldi adóalany részére kibocsátott számláról, amelynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, adatszolgáltatást kell teljesíteni az adóhatóság felé. Mindezt valós, vagy közel valós időben. Csak adóalanyok felé kiállított és csak százezer forint feletti áfatartalmú számlák esetében él a kötelezettség, de nézzük pontosan a részleteket!

 • Belföldi összesítő jelentés, számlákról való elektronikus adatszolgáltatással kapcsolatos változások 2017.10.02.

  2018. július 1-jére módosult a tételes belföldi összesítő jelentéssel és a számlázó programmal kibocsátott számlákról való elektronikus adatszolgáltatással kapcsolatos változások hatályba lépésének időpontja

 • Online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózása 2017.06.25.

 • A kisadózó vállalkozások tételes adójára és a 40 százalékos mértékű adóra vonatkozó szabályok változása 2017. január 1-jétől 2017.01.01.

  A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) tekintetében a legnagyobb jelentőségű változást az jelenti, hogy - az eddigi évi 6 millió forintról - jelentősen megemelkedik az a bevételi összeghatár, melynek túllépése esetén a kisadózó vállalkozásnak 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

 • A külföldi illetőségű előadóművészek adózási szabályairól és annak 2017. évi változásairól 2017.01.01.

  2014. január 1-jétől a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1/B. §-a lehetővé teszi, hogy a külföldi illetőségű előadóművész a Magyarországon szerzett bevétele tekintetében ún. egyszerűsített adózás választásával a bevétele 70 százaléka után fizesse meg a személyi jövedelemadót. A választás feltétele, hogy a magánszemély ideiglenesen tartózkodjon Magyarországon és a Tbj. alapján ne minősüljön belföldinek, továbbá, hogy jövedelemét ne kifizetőtől szerezze.

 • Hivatali, üzleti utazásra és a kiküldetésre, valamint a munkába járás költségtérítésére vonatkozó szabályok 2017.01.01.

  2016. augusztus 1-től változott a kiküldetés fogalma a személyi jövedelemadóban. Az új fogalommal kapcsolatosan számos jogértelmezési kérdés merült fel, amelyek szükségessé tették a fogalmi meghatározás pontosítását, kiegészítését.

 • Idén csaknem 440 ezer magánszemély bevallását készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016.09.18.

  Idén csaknem 440 ezer magánszemély bevallását készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), jövőre a rendelkezésére álló adatok alapján külön kérés nélkül, automatikusan tölti majd ki a személyi jövedelemadó bevallást a hivatal.

 • NGM: az online kasszák szoftverének frissítését az adóhatóság végzi, a felhasználóknak nincs teendőjük 2016.09.10.

  A jelenleg üzemelő online pénztárgépek szoftverének frissítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi online, a kasszák tulajdonosainak, üzembentartóinak semmilyen kötelezettségük nincs és egy forintjukba sem kerül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

 • A NAV-tól 560 ezer adózó kap minősítő-bizonyítványt a héten 2016.05.03.

  A héten értesíti a NAV a gazdálkodókat a minősítés eredményéről. Mintegy 190 ezer cég került adózói életútja alapján a megbízható, jó adózói csoportba. Átlagos besorolást 370 ezer gazdálkodó kapott. Az elmúlt negyedévben elkövetett jogsértések miatt már 70 adózónak kellett rossz, kockázatos minősítést adni.

 • A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti be kormány 2016.05.03.

  A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti a kormány a parlament elé kedden a tavaszi adócsomaggal, amely mintegy 30 törvényt módosít mintegy 260 paragrafusban.

 • Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések 2016.03.16.

  Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) gyakorlatában az 1990-es években jelentek meg a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések, amelyek a terrorizmus elleni küzdelem mellett többek között a nemzetközi jogot, az alapvető emberi jogokat sértő, a jogállamiságot tiszteletben nem tartó rezsimek elleni fellépés érdekében is bevezetésre kerültek. Céljuk, hogy ún. „célzott szankciókként” a korlátozó intézkedések listáján szereplő személyeket, szervezeteket gazdasági szempontból ellehetetlenítsék, e személyekhez, szervezetekhez kapcsolódó pénzeszközök, gazdasági erőforrások feletti rendelkezést korlátozzák.

 • A látvány-csapatsport támogatásának adókedvezményét érintő módosítások 2015.12.21.

  A látvány-csapatsport támogatásának adókedvezményét érintő módosítások Az egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról szóló 2015. évi CXCI. törvény rendelkezései módosítják a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénynek [Tao. tv.] a látvány-csapatsport támogatásának adókedvezményére vonatkozó szabályait. A módosítások érintik az „alaptámogatás” és a kiegészítő sportfejlesztési támogatás bejelentésére nyitva álló határidőt, illetve az adókedvezmény érvényesítésre vonatkozó jogosultságot is.

 • 2016. évi adócsomag-tervezet 2015.10.14.

  A mai napon az Országgyűlés elé beterjesztette a nemzetgazdasági miniszter T/6636 számú törvényjavaslatát Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról címmel.

 • Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2015. évre vonatkozó szabályai 2015.05.08.

  Megjelent a NAV tájékoztató füzete az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2015. évre vonatkozó adókötelezettségének alapvető szabályairól.

 • Új ügytípusokkal bővült az országosan intézhető adóügyek köre 2015.01.16.

  Az állami adóhatóság hosszú évek óta biztosítja az adózók számára az országos illetékesség keretében történő ügyintézést. E lehetőség révén jelentősen egyszerűsödik a leggyakoribb adóügyek intézése azáltal, hogy az általános (lakóhely, székhely) szerinti illetékességi szabályoktól eltérően bármely (különös hatáskörbe tartozók esetén kizárólag a központi) ügyfélszolgálaton intézhetők a jogszabályban meghatározott ügytípusok.

 • Mi a feketelista.hu? 2015.01.02.

  A feketelista.hu 14 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó tíz évben, azaz 2005. január 3. óta nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.

 • NAV számlaszámok és adónemeik 2015. január 1- jétől érvényes jegyzéke 2015.01.01.

  Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV adóztatási tevékenységével összefüggésben az alábbi jegyzékben szereplő költségvetési számlaszámok szolgálnak. A jegyzék a számlaszámokhoz rendelt adónemkódokat is tartalmazza.

 • Alapítás után ki kell helyezni a cégtáblát 2014.09.19.

  Alapítás után a cég székhelyén ki kell helyezni egy cégtáblát. Ezt bárki által jól látható helyre kell kitenni, lehetőleg úgy, hogy azt közterületről látni lehessen.

 • Lakásbérlés 2014.08.31.

  A nyár vége felé egyre több diák keres kiadó lakást, hogy szeptemberben már az egyetem közelében lakjon. A szabályokat viszont kevesen ismerik, pedig sok kellemetlenséget megúszhatnak a felek, ha a bérbeadás körül minden papír rendben van.

 • Elveszett a számlatömb? 2014.06.15.

  A legtöbb ember tisztában van azzal, mit tegyen, ha elvesztette az igazolványát, útlevelét: besétál az okmányirodába, befizeti az illetéket és csináltat egy újat. Hasonlóan egyszerű a képlet, ha a telefonunkat vagy a bankkártyánkat lopják el: a lehető legrövidebb úton letiltatjuk, hogy elkerüljük a visszaéléseket. De mi a helyzet, ha a számla- vagy nyugtatömbünket veszítjük el? Kihez fordulhat a cégvezető? Kinek és hol lehet bejelenteni, le lehet-e tiltatni?

 • Mobilalkalmazással segít a NAV 2014.04.27.

  2014.04.25-től elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobil alkalmazása, amely segítséget nyújt a NAV ügyfeleinek az ügyintézésben. A mobilalkalmazás révén egy mozdulattal hozzáférhetők a legfrissebb adózási- és vámügyekkel kapcsolatos hírek, könnyebbé válik a hivatallal való kapcsolattartás.

 • Kamarai regisztráció 2014 2014.03.05.

  Közeledik az újabb kamarai hozzájárulás fizetésének határideje: 2014. március 31.

 • 1408-as jelű bevallás nyomtatvány 2013.12.15.

  A NAV tájékoztatási jelleggel kihelyezte a weboldalán a 1408-as jelű, „Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról” elnevezésű nyomtatvány pdf. formátumú képét.

 • Komoly adóváltozások 2013. augusztus1-től 2013.08.09.

  Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba augusztus 1-től. Emelkedik a tranzakciós illeték, így többet kell fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél, illetve komolyan emelkedik a telefonadó is.

 • Új formátumú Regisztrációs Adó Adatlap és Betétlap bevezetése 2013.06.12.

  A regisztrációs adóigazgatási eljárás kezdeményezésére 2013. július 15-étől – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (1) bekezdése alapján – új, az elektronikus bevallással megegyező formátumú Regisztrációs Adó Adatlap (a továbbiakban: RAA), és Betétlap kerül bevezetésre. 2013. július 15-e után benyújtott régi formátumú papír alapú RAA-ok nem kerülnek feldolgozásra, azt a vámhatóság nem fogadja el.

 • Online adatkapcsolatra képes pénztárgépek 2013.04.18.

  Megjelent a 1059/2013. (II. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésének ütemezéséről

 • Tájékoztató a 1308-as bevallás újdonságairól 2013.02.11.

  A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezéseire tekintettel az adózók a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóval, járulékokkal és egyéb adatokkal egyidejűleg szolgáltatnak adatot az állami adóhatóság részére a szakképzési hozzájárulás kötelezettség előlegről és az (éves) elszámolásról a 1308-as bevallás 01-02-es lapján. Erre való tekintettel a szakképzési hozzájárulás bevallására rendszeresített külön nyomtatvány 2013-tól megszűnik.

 • A katás vállalkozónak is lesz nyugdíja 2013.02.07.

  A kisadózók tételes adóját (kata) választó főállásúaknál a katás időszak 100 százaléka számít be a szolgálati időbe a résznyugdíjhoz szükséges legalább 15 éves, a teljes nyugdíjhoz szükséges legalább 20 éves szolgálati idő megállapításakor – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 • Adótartozással rendelkező adózók (nem magánszemélyek) 2013.01.29.

  Megjelent a NAV portálján a nagyobb adótartozással rendelkező adózók legfrisebb – 2012. december 31-i állapot szerinti – litája.

 • A tételes belföldi összesítő jelentés az áfa bevallásban 2012.12.16.

 • A pénzforgalmi elszámolást alkalmazótól beszerző, pénzforgalmi elszámolást nem választott adóalany áfa-levonási joga 2012.12.15.

 • Módosítani fogják a kisvállalati adót 2012.12.08.

  A kisvállalati adót, a kivát még idén módosíthatják, de a 2013. január elsejétől működő adórendszer lényegében már nem változik. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az adórendszerben megvalósított, a kkv-k helyzetének javítását célzó átalakítások egy-két év múlva már éreztetni fogják hatásukat.

 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évkönyve 2011 2012.09.02.

  Tények, információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és annak 2011. évi tevékenységéről.

 • Magánvagyonukkal is felelhetnek a strómanok és az árnyékvezetők is 2012.08.23.

  Az ma már nem újdonság, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fellép azokkal a cégvezetőkkel szemben, akik jelentős adótartozást hátrahagyva kívánnák megszüntetni vállalkozásukat. Az újdonság az, hogy sem a strómanok, sem - a háttérben meghúzódó, a céget tényleges irányító - ún. árnyékvezetők nem kerülhetik el a felelősségre vonást.

 • Az adóhatóság hétfőtől fokozottan ellenőriz 2012.03.30.

  A kiemelt időszak május 3-ig tart. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fővárost és Pest megyét vizsgálja át tüzetesen, a közelgő húsvéti ünnepek apropójából.

 • A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adó-visszaigénylés 2012.02.03.

  A jövedéki szabályozásban a közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódóan a kereskedelmi gázolaj jövedéki adó-visszaigénylésének lehetısége, teljesen új gazdálkodói kört érint, ezért célszerő a vonatkozó rendelkezéseket összefüggéseiben, az alkalmazását elısegítı magyarázatokkal ismertetni.

 • Tájékoztatást tett közzé a NAV az adóelőleg-nyilatkozatokról 2012.01.11.

  Az adóelőleg-nyilatkozatokkal kapcsolatos tájékoztatást tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ahol megjelentek az adóelőleg-nyilatkozatok javasolt mintái is.

 • Sporttámogatás 2012 2012.01.11.

  Az öt látványsportágra évi 26,5 milliárd forintos támogatási keretet hagyott jóvá 2012-re az Országgyűlés. A szubvenciót a magántulajdonú cégek finanszírozhatják társasági adókedvezményért cserébe. Az adótörvény értelmében 110 százalék a kedvezmény.

 • Adótörvények - Változások az adózás rendjében is 2011.10.20.

  A parlamentnek benyújtott, egyes adótörvényeket módosító javaslat szerint változások lesznek az adózás rendjében is: a feketegazdaság elleni küzdelem két új eszközeként bevezetnék az adóregisztrációs eljárás és a fokozott adóhatósági felügyelet intézményét és szigorodik a bírságolás - derül ki a Deloitte hírleveléből.

 • Látvány-csapatsport támogatásának hatása a 2011. évi társasági adóelőlegre 2011.10.01.

  A látvány-csapatsportágak részére 2011. július 1-én vagy azt követően nyújtott támogatás az adóalapnál elismert költségnek (ráfordításnak) minősül.

 • Átalakulással megszerzett és behajthatatlanná vált követelés 2011.09.19.

  Egy gazdasági társaság (a továbbiakban: fennmaradó társaság) üzleti évének lezárását megelőzően szétválással átalakult. Az átalakulás kiválás útján valósult meg, amelynek során bizonyos követelések a kiválással létrejövő jogutódhoz (a továbbiakban: kiváló társaság) kerültek, majd a későbbiekben behajthatatlanná váltak.

 • Sporttámogatás társasági adókedvezménye 2011.08.16.

  A cégek társasági adójuk terhére öt látvány csapatsportot (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) támogathatnak.

 • Új végrehajtási rendelet az áfa-irányelvhez 2011.03.28.

 • Transzferár ellenőrzés 2011-től már a kisvállalkozásoknál is 2011.02.26.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki tájékoztatója szerint 2011-től már nem csak a transzferár-nyilvántartások készítésére kötelezett közép- és nagyvállalatok, de az eddigi ellenőrzésekből kimaradó kisvállalkozói kör is retteghet, hogy transzferár-ellenőrzést kap - mondta el lapunknak Kerényi Máté a Kolchis Kft. ügyvezetője.

 • Munkavállalás GYES mellett, és GYES után 2011.02.25.

  A kormány döntése alapján idén április elsejétől nem végezhetnek napi nyolc órás munkát azok a kisgyermekes szülők, akik Gyermekgondozási Segélyt (GYES) kapnak. Az azonban, aki otthonában (távmunkában) dolgozik, az továbbra is végezhet munkát heti negyven órában GYES mellett. A demográfiával foglalkozó szakértők nem értenek egyet a szabályozással, mivel az ellátást nők veszik igénybe, az intézkedés tovább szűkíti a nők szülés utáni munkavállalási lehetőségeit. A lépés a feketegazdaság terjedését jelentheti, hiszen a kieső bevételt a szülők, így vagy úgy pótolják. A kormány szerint a nőknek több időt kell a gyermekükkel eltölteniük.

 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megalakulásával kapcsolatos változások 2010.12.30.

  2011. január 1-jei hatállyal alakul meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, illetve a Vám- és Pénzügyőrség közös jogutódja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A két hatóság összeolvadását követően, egységes szervezetben is hasonló hierarchiában fog működni, mint ma a vámhatóság, illetve az állami adóhatóság. Lesznek központi, középfokú és alsó fokú szervek.

 • APEH számlaszámok és adónemek 2010.09.16.

  Ismét változtak az APEH számlaszámai és az adónemek. Az aktuális és érvényes adatok elérhetőek az APEH honlapján.

 • Sporttámogatás változása - Évközi adótörvény változások 2010 2010.09.08.

  A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXXIII. törvény (módtvI.). kihirdetése 2010. augusztus 10-e, de a társasági adótörvényt és az illetéket módosító előírásai az Európai Bizottság jóváhagyó határozata meghozatalának napját követő 15. napon lépnek hatályba, tekintettel arra, hogy e módosítás támogatást tartalmaz, amelynek nyújtásához meg kell kérni az Európai Bizottság jóváhagyását.

 • Így ismerheti meg a valódi APEH-ellenőrt 2010.06.30.

  "Ne dőljenek be az álrevizoroknak"! - figyelmeztet az APEH honlapján, ismertetve, miről ismerszenek fel a valódi ellenőrök.

© 2010 Hunder - All rights reserved