Megosztás Facebook LinkedIn

Vezetői felelősség, kinevezés nélkül

Az új munka törvénykönyve lényeges és ésszerű változásokat hozott a vezető állású munkavállalók vonatkozásában, nem árt azonban odafigyelni rájuk.

 
Egyes menedzserek státusa a munkaszerződés módosítása nélkül a szabályozás változása értelmében vezető állásúnak minősül, ezzel együtt munkajogi felelősségük megnő és munkaviszonyuk - bizonyos esetekben - akár felmondási idő vagy indoklás nélkül felmondhatóvá válik. Az új helyzet a cégen belüli irányítási és helyettesítési jogkörök átgondolását és (újra)szabályozását igényli - mutat rá a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője.

Az új munka törvénykönyve tágítja a vezető állású munkavállalókra vonatkozó speciális szabályok hatókörét. Az első számú felelős vezető és általános hatáskörű helyettese mellett kiterjeszti azokra is, akik a vezető közvetlen irányítása alatt állnak és - részben vagy egészben - helyettesítésére jogosultak. Ez a kör lényegesen szélesebb, mint a korábban meghatározott vezető állású munkavállalói kör és a szabályozás változása a munkaszerződés módosítása nélkül is kihat mindazokra, akik ezen meghatározásnak megfelelnek.

A teljes cikk elérhető: itt - Klikk ide!

Forrás: Piac és Profit

© 2010 Hunder - All rights reserved