Megosztás Facebook LinkedIn

Hőségriadó: munkaügyi ellenőrzésekre kell számítani

Az augusztus végén jött hőség a munkáltatókat is kihívások elé állítja, hiszen ilyen esetekben fokozott munkavédelmi előírások érvényesek. Annak érdekében, hogy a szokatlan melegben a munkavállalók egészségét védjék az előírások betartását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzi a péntek éjfélig tartó hőségriasztás ideje alatt.


Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közleménye szerint az országos akció során a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi felügyelői ellenőrzik, hogy a munkáltatók biztosították-e a hőség esetén szükséges munkavégzési feltételeket. Emellett a hőséggel kapcsolatos intézkedések elmulasztásáról szóló panaszokat és bejelentéseket soron kívül vizsgálják ki - hangsúlyozták. A szakhatóság kiemelte, hogy a nagy meleg napszúrást, ájulást, hőgutát is okozhat. A hőség a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is hozzájárulhat. "Így különösen fontos munkáltatói és munkavállalói érdek, hogy a hőségriasztás idején kötelező és elvárható intézkedések (például ivóvíz, pihenőidő, pihenőhely biztosítása, árnyékolásra, ruházatra, szellőztetésre vonatkozó ajánlások figyelembevétele, stb.) ne maradjanak el" - írta a főfelügyelőség.

A tartós hőség miatt szerdára az ország 14 megyéjére és a főváros területére piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség várhatóan csütörtökön és pénteken tetőzik. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az MTI beszámolója szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaadók kötelesek elegendő pihenőidőt és megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani a munkavállalóknak.

Milyen szabályok érvényesek?

Hőségriadó idején speciális szabályok vonatkoznak a cégekre: szabadtéri munka esetén például a nagy melegben óránként legalább tíz perces pihenőidőt szükséges biztosítani a dolgozóknak, és legalább félóránként védőitalt is kell nekik adni. (Utóbbi egyébként a legtöbb helyen szóda- vagy ásványvíz.) Ráadásul ezeket rendszeresen ellenőrzik, mint azt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) illetékesei korábban többször hangoztatták különösen odafigyelnek a hőséggel kapcsolatos munkavédelmi szabályok betartására. Ellenőrzik mind a pihenőidők, mind a hideg védőital biztosítását.

A teljes cikk megtekinthető az alábbi 
linkre kattintva.

Forrás: mfor.hu

© 2010 Hunder - All rights reserved