Megosztás Facebook LinkedIn

Sporttámogatás 2012

Az öt látványsportágra évi 26,5 milliárd forintos támogatási keretet hagyott jóvá 2012-re az Országgyűlés. A szubvenciót a magántulajdonú cégek finanszírozhatják társasági adókedvezményért cserébe. Az adótörvény értelmében 110 százalék a kedvezmény.

 
Az Országgyűlés sport és turizmus bizottságának alelnöke emlékeztetett arra, hogy a társasági nyereségadóból igényelhető támogatásokra (TAO) megfogalmazott igény eredetileg összesen 100 milliárd forint körüli összeg volt, ám az öt látványsportág – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – vezetői mértéktartóak voltak, így végül évi 26,5 milliárd forintos támogatási keretet hagyott jóvá 2012-re az Országgyűlés.

Változott az adószabály

A 2011. július 1-től hatályba lépett, és az Európai Unió által is jóváhagyott támogatási rendszer lényege, hogy a szubvenciót nem közvetlenül az állam, hanem magántulajdonú cégek finanszírozhatják meg a sportszervezetek számára. A támogató cégek a juttatásukért cserében társasági adókedvezményt vehetnek igénybe (a rendszer megegyezik a filmgyártás támogatásának adókedvezményével).

A 2012-es adótörvények szerint úgy módosult a látvány csapatsportok támogatására vonatkozó rendelkezés, hogy idéntől a társas vállalkozások már nem csak a hivatásos sportszervezeteket, hanem az amatőr csapatokat is támogathatják. Az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás - juttatás, véglegesen átadott pénzeszköz és térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, az adóévben térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke a törvényben meghatározott jogcímeken - adókedvezményre jogosít. Az összeget a cég ráfordításként számolhatja el, valamint a teljes támogatással csökkenthető a számított társasági adó, amennyiben a sportszervezet az összegről igazolást ad.

A kedvezmény viszont az adott évben csak a számított adó hetven százalékáig vehető igénybe, a fennmaradó hányad viszont átvihető a következő három évre.

110 százalékos kedvezmény

Egy egymillió forintos adomány a gazdálkodószervezet társasági adóját 100 ezer forinttal csökkenti és egymillió forinttal a számított adó értékét. Vagyis egymillió forintos támogatásért cserébe 1,1 millió forint adót nem kell befizetni. A törvény azt is pontosan nevesíti, hogy milyen költségekre fordíthatják a sportszervezetek a támogatásként kapott összegeket és erről a csapatnak igazolást kell kiállítania a támogató felé. A szükséges igazolást azonban csak az a szervezet adhatja ki, amely a minisztérium korábbi pályázatán elnyerte ezt a jogot, nincs köztartozása, valamint a korábban kapott támogatással elszámolt.

Forrás: Piac & Profit

© 2010 Hunder - All rights reserved